Cigar Wrapper – всичко, което трябва да знаем за обвиващият лист на пурата.

Има различни мнения, че всички части на пурата са еднакво важни, но според нас обвиващия лист заслужава да отделим най-голямо внимание. 

Wrapper – обвиващ лист е външния лист на пурата, която държи вътрешните тютюни (пълнежа и свързващия тютюн). Освен бранда (марката) и формата на пурата, обвиващия лист е едно от първите неща, които ще изградят началното впечатление за вашата пура. Поради тази причина, производителите на пури са много взискателни с подбора на този тютюн.  Той трябва да е с гладка текстура, с блясък, безупречен и привлекателен на външен вид, предполагащ неповторим вкус. Допълнително предимство е използваният лист да е голям, за да се избегне получаването на твърде много линии при свиването. Характеризират се по цвета, сорта на семената, страна на произхода (където се отглеждат растенията), процеса на ферментация и начина на отглеждане, което определя в основна част специфичния вкус и аромат на пурата. Обвиващите листа, са най-скъпата част от пурата и получават най-голямо внимание и грижи при отглеждането, ферментацията и производството на премиум пурите.

Има много термини, използвани за описание на обвиващия лист, което може да ви обърка в началото, но в тази статия ще разясним всичко това и със сигурност ще помогне на всеки, който тепърва навлиза в света на пурите.

Какви тютюневи листа се използват за обвиващият лист?

Идеалният и атрактивен обвиващи лист е тънък и деликатен лист с възможно най-малко видими жилки и гладка текстура, поради тази причина тютюнът Ligero не се използва, тъй като често е твърде дебел и груб. Същевременно масления блясък и наситени аромати се считат за доста важни, което изключва безвкусните и сухи листа Velado (Viso). Затова тютюнът за обвивката обикновено се използва от листата Seco на растението. Те са мазни и ароматни, без да са твърде дебели и жилави, нито прекалено меки и чупливи. Относно листата Ligero, Seco и Velado може да прочете тук: https://bestcigars.bg/blog/2021/02/19/%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%bd%d0%be-

Какви са различните цветове на пурата?

Най-основно цветовете се разделят на две основни категории:  светло кафяви (Natural) и тъмни (Maduro). Факторите, които оказват влияние върху цвета, силата и вкуса са количеството слънчева светлина, което растението получава, продължителността и температурата по време на процеса на ферментация и др. Natural обикновено са златисто или светло кафяви. Най-често срещаните с този цвят са Connecticut Shade и Ecuador Connecticut.  Терминът Maduro в превод (узрял или отлежал), всъщност се използва за обозначаване на процеса на ферментация на листата или начина, по който е отлежал. Тези листа преминават през специфичен процес на ферментация, при специални условия на топлина и влажност, за да позволят на естествените масла на листата да излязат на повърхността и да се развият, за да се постигнат различни тъмнокафяви цветове и сладки, наситени вкусове. Най-известният тютюн с цвят Maduro е Connecticut Broadleaf. Въпреки че обвивката е само малка част от пурата, цветът й може да служи като индикатор за вкуса и силата на пурата. По-светлите пури Natural се приемат като по-меки, с дегустационни нотки на бадеми, кашу, кедър и тост, с леки до умерени нотки на подправки. Докато по-тъмните Maduro пури са по-наситени и носят по-богати, по-сложни и сладки вкусове. Това обаче не е напълно определящо и цветът не винаги е надеждна ориентация.  Въпреки, че можете да разделите по-голямата част от пурите на Natural или Maduro, има по-специфични видове цветове, които попадат в една от тези две категории. 

Candela Wrapper – известен също като: Clarisimo, Double Claro, American Market Selection

Claro Wrapper – типичен за Connecticut Shade

Colorado Claro Wrapper – известен също като: Natural

Colorado Wrapper – за разлика от Claro Wrapper, процеса на ферментация е по-дълъг.

Colorado Maduro Wrapper – Варианта между листата Colorado и Maduro, както подсказва името му. Някои експерти и любители на пурите твърдят, че тъй като е малко по-слабо изсушена от обвивката Maduro, Colorado Maduro запазва по-ароматен вкусов профил.

Maduro Wrapper – цветът е свързан с процеса на ферментация.

Oscuro Wrapper – известен също като: Double Maduro, Negro, Black. Подобно на Maduro, Oscuro се взема от най-високите листа, изложени на най-много слънце. Въпреки това, те се оставят на растението възможно най-дълго, преди да бъдат отрязани. Веднъж култивирани, те издържат много по-интензивен и по-дълъг процес на ферментация от Maduro, който може да продължи с години.

Терминологичен речник на обвиващият лист

Brazilian  – най-известният от бразилските сортове тютюн за обвивки за пури е Mata Fina, отглежда се в Recôncavo в Бразилия, ивица земя близо до североизточното крайбрежие. Имат тъмно кафяв към черен цвят, специфични са нотки на кафе на зърна и черен пипер с умерена сладост. Популярни смеси с бразилска обвивка са Drew Estate Herrera Esteli Maduro,  AJ Fernandez Bellas Artes Maduro, както и някои от сериите на Kristoff .

Drew Estate Herrera Esteli Maduro

Cameroon – отглежда се в Камерун, както и в съседната Централноафриканска република. Те се отличават със своята деликатна, донякъде суха текстура и са светло до средно кафяво. Богатите почви на района дават интересни, уникални вкусове, които предлагат прекрасен баланс на естествена сладост и подправки. Пури, които може да опитате с този обвиващ лист са Rocky Patel Vintage 2003 Cameroon, Perdomo Reserve Limited Cameroon Edition и AJ Fernandez New World Cameroon.

AJ Fernandez New World Cameroon

Candela – това са най-лесните за разпознаване пури, специфични със зеленият си цвят.  Листата се отстраняват от растението, преди да достигнат зрялост. След това се съхраняват при екстремни условия (висока топлина и влажност) за около 24 до 48 часа; след това се изстудяват бързо, за да се запази цвета на хлорофила, което му придава този характерен зелен оттенък. Candela са много меки пури, имат аромат на тревист чай с нотки на кедър и черен пипер. Добро начало за начинаещи пушачи. Ние Ви предлагаме интересната пура Drew Estate Kentucky Fire Cured Swamp Thang Swamp Rat, която е с  два вида обвиващ лист: Candela и Natural от Суматра.

 Kentucky Fire Cured Swamp Thang & Swamp Rat
Candela Wrapper

Connecticut – произвеждат се в североизточния регион, около долината на река Кънектикът. Богатите почви в този регион дават несравними реколти. Обикновено са златисто-кафяви на цвят. Вкусът е сладък, наситен и кремообразен благодарение на по-ниската интензивност на слънчевата светлина в региона в сравнение с други региони, по-близки до екватора. Има няколко известни варианта на този обвиващ лист, това са Shade и Broadleaf.

Connecticut Broadleaf  – най-известната обвивка с цвят Maduro е Connecticut Broadleaf. Има тъмнокафяв маслен цвят, може да бъде почти черен. Отглежда се на пряка слънчева светлина. Притежава автентичен сладък вкус и нотки на стафиди, кедър, черен шоколад, кестен, касис и подправки. Процесът на стареене и ферментация омекотява тютюна значително, като придава естествена сладост на пурата, което противоречи на погрешните схващания, че цветът на обвивката е отговорен за силата на пурата. Великолепни пури с Connecticut Broadleaf са Drew Estate Liga Privada No. 9, Drew Estate Liga Privada Unico Serie UF-13, Drew Estate Liga Privada Unico Serie Bauhaus, както и AJ Fernandez Enclave Broadleaf.

Drew Estate Liga Privada No. 9
Connecticut Broadleaf

Connecticut Habano – по-рядкo срещан вариант на обвивка Connecticut. Отглежда се от кубински семена (Habano). Причината, поради която толкова много региони по света използват кубински семена, е, че някои от най-добрите производители на пури избягаха от страната си в годините след революцията. С тях те взеха семената, необходими, за да продължат своето наследство. В днешно време тези семена се отглеждат предимно в Еквадор (Ecuador Habano). През последните години започна експериментално отглеждане на тези семена в региона на Кънектикът, което създаде този богат на аромати тютюн.

Connecticut Shade – е сред най-ценените сортове, отглеждани за премиум пури. Със златисто-кафяв цвят, с лека копринена текстура. Този тютюн се отглежда в долината на река Кънектикът, както подсказва името,  растенията се отглеждат защитени от пряка слънчева светлина с мрежа, издигната над посевите. Ефектът симулира естествено облачно небе, предпазвайки растенията от пряко излагане на слънчева светлина. Отглеждането е скъп и рисков процес с висока поддръжка и трудоемка реколта. Резултатът е безупречен тютюнев лист, с изящно балансирана никотинова плътност. Кремообразните нотки на бадеми, кашу и кафе със сметана характеризират пурите с Connecticut Shade. Rocky Patel Vintage 1999 Connecticut и AJ Fernandez New World Connecticut са типичен пример за пури с този обвиващ лист.

AJ Fernandez New World Connecticut
Connecticut Shade

Corojo – сорт тютюн, който произхожда от Куба и се произвежда главно за обвиващ тютюн. Oтглежда се основно в региона Jamastran в Хондурас, има създадени сортове с хибридни семена Corojo, които се отглеждат и в други райони, като Никарагуа и Кънектикът. Цвета варира от светло кафяв до тъмен с червеникаво-кафяв оттенък, силен вкусов профил на подправки и пиперлив, но същевременно сладък аромат. Една от най-продаваните пури на Роки Пател е The Edge Corojo. С Corojo от Хондурас са Rocky Patel Number 6. Пури с никарагуански Corojo Oscuro са My Father Don Pepin Clasicos и My Father Don Pepin Original. Семената Corojo са разработени от Диего Родригес в неговата ферма Санта Инес дел Корохо в провинция Пинар дел Рио. Предпочитан обвиващ лист от Кристиан Ейроа за пурите CLE, Eiroa и Asylum.

Rocky Patel Number 6
Corojo в плантацията на Кристиан Ейроа

Criollo – е още едно класическо кубинско тютюнево растение, което има вековна история. Превежда се като „местно семе“ (native seed). Може да се проследи от ерата, когато Колумб открива Новия свят. Днес Criollo се отглежда в Никарагуа, Мексико и Хондурас. Criollo са с червеникаво, земнокафяв цвят и съдържат нотки на меласа, кедър, кафе на зърна и изобилие от подправки. Kristoff Criollo са средни към силни пури с обвивка Criollo отглеждана в Хондурас.

Kristoff Ligero Criollo

Dominican – отглеждат се изключително в Chateau de la Fuente в Доминиканска република и са златисти, до червеникаво кафяви на цвят. Имат пикантен интензивен вкус с характерна кремообразност.

Ecuador – преобладаващ регион за производство на обвиващи листа през последните десетилетия.

Ecuador Connecticut – е резултат от Кънектикът семена засадени и отгледани в  Еквадор. Те са с подобен цвят на Connecticut Shade със златист, светлокафяв цвят и са малко по-сухи. Вкусът се отличава с нотки на бял пипер, кожа, ядки и букет от подправки. Чудесен пример за този тип обвивка e Drew Estate Undercrown Shade, My Father Connecticut и Rocky Patel The Edge Lite.

Drew Estate Undercrown Shade

Ecuador Habano – тютюни от кубински семена, отглеждани в Еквадор. По цвят варират от средно до тъмнокафяво, като някои имат червеникав оттенък. Този тютюн има богат пикантен вкус, придружен от нотки на кафе, подправки и черен пипер. Обвиващ лист предпочитан от много известни производители на пури. Rocky Patel с 15th Anniversary , RP Super Ligero и Rocky Patel LB1, AJ Fernandez с Enclave Habano и San Lotano Oval Habano, My Father Cigars с Flor De Las Antillas Maduro са пури с този обвиващ лист. Както и My Father La Antiguedad направени Habano Rosado Oscuro с уникален червеникаво кафяв цвят.

My Father La Antiguedad

Ecuador Sumatra – е различен от индонезийския тютюн Sumatra, тъй като е кръстоска между сорта Sumatra и кубинския тютюн, който произхожда от Куба. Отгледан в Еквадор, където са налице  перфектни условия: естествената облачност, която филтрира слънчевата светлина и богати вулканични почви. Цвета е наситен, шоколадово кафяв.  Еквадорската Суматра е по-богата, с по-силен и пикантен вкусов профил и аромати на кедър, стафиди, черен пипер и кожа. Можете да оцените тази обвивка с пурите Rocky Patel Vintage 1992, Rocky Patel Royale, Rocky Patel Decade, My Father The Judge и Drew Estate Undercrown Sungrown с обвиващ лист Ecuadorian Sumatra отгледан на слънце (sun grown).

Drew Estate Undercrown Sungrown

Habano – произхождат от тютюн с кубински семена. Разработени са два вида Habano и Habano 2000. И двата идват от Куба и са хибриди, създадени за по-голяма устойчивост на болести. Отглеждани основно в Еквадор и Никарагуа. Изключително предпочитани пури, с пикантен и наситен вкус. С тъмен цвят и богати дървесни и земни аромати с нюанси на кафе на зърна, кожа и подправки. Създадената специално за Best Cigars – България и всички наши клиенти, El Mago by Rocky Patel е пура носеща в себе си всички качества на този тютюн отгледан в плантациите на Роки в долината Jalapa в Никарагуа.

El Mago by Rocky Patel
Habano 2000

Honduran – листа за първокласни пури се отглеждат в цял Хондурас, но най-важният регион се намира на север от границата на страната с Никарагуа в югоизточния регион на Хондурас в провинция, наречена El Paraiso. Там има две области, където отдавна се отглеждат тютюни: долината Jamastran с нейната плодородна почва и района на град Danli. Тези тютюни са с наситено кафяв цвят, някои с махагонов нюанс. Доставят нотки на какао, дърво и лют червен пипер. Една от фабриките за производство на пури  на Rocky Patel е в Danli. Това е фабриката El Paraiso, където се правят Decade, Twentieth Anniversary, Sun Grown и всички видове на The Edge.

El Paraiso

Indonesian – индонезийските тютюни традиционно се използват в машинно направени пури и по-рядко за ръчно изработени. Ползват се основно, като пълнеж и свързващ тютюн и в редки случаи, като обвивка.

Mexican – вижте San Andrés

Nicaraguan – никарагуанските тютюневи листа са световно известни и всички любители на пури знаят каква е причината. От този тютюн се правят невероятно добри пури. Богатите вулканични почви на Никарагуа са изключително добри за отглеждане на тютюн. Никарагуанският обвиващ лист придава вкусови нотки на канела, кайенски пипер, кедър, какао, черен пипер и препечени ядки. Цветът му варира от средно кафяв до тъмно шоколадово кафяво. Известни видове са Nicaraguan Habano, Nicaraguan Corojo и Nikaraguan Criollo. Производството е концентрирано основно в Esteli и долината Jalapa. Тютюн се отглежда и в долината Condega северно от Естели, но листата от Кондега най-често се използват като свързващ тютюн. Град Естели е процъфтяващ център на индустрията, там се намират бутиковата фабрика TaviCusa на Роки Пател, фабриката на Tabacalera Perdomo и тази на A.J. Fernandez.

Perdomo 20th Anniversary
Плантацията на Роки Пател в Никарагуа

Pennsylvania Broadleaf – Пенсилвания има богата история в отглеждането на тютюн, която датира от 17 век. Основно се отглежда в района на Lancaster. Въпреки че климатът е подобен на долината на река Кънектикът, двата региона произвеждат много различни тютюни поради техните различни почви. Pennsylvania Broadleaf е с по-груба текстура, с тъмнокафяв цвят. Той е по-силен и по-пикантен от Connecticut Broadleaf. AJ Fernandez Last Call Maduro са средно към силни пури, с богати земни аромати на меласа, ядки и черен пипер, направени с Pennsylvania Broadleaf Maduro.

AJ Fernandez Last Call Maduro

San Andres – Долината Сан Андрес в щата Веракрус, Мексико е място с богата на хранителни вещества вулканична почва, подходяща за отглеждане на изключителни тютюни. Влажният климат и преобладаващите ветрове от Мексиканския залив влияят чудесно върху тютюневите култури. Смята се дори, че мексиканските тютюневи семена Mexican San Andres Negros са предшествали кубинските семена, разпространявайки се от Перу в Централна Америка, в Мексико и след това в Карибите. Листата са устойчиви, плътни и се подават на продължителна ферментация. Тъмнокафяви до почти черни на цвят, те могат да бъдат маслени и лъскави или много леко сухи. Нотки на какао, черен пипер, кафе, черен шоколад и пиперливи подправки са специфични за тези тютюневи листа. Нашите предложения с този обвиващ лист са Drew Estate Undercrown Dojo Dogma, Drew Estate Norteño by Willy Herrera, Rocky Patel Cigar Smoking World Championship и AJ Fernandez San Lotano Requiem Maduro.

Drew Estate Undercrown Dojo Dogma

San Andres Oscuro – Oscuro в превод от испански означава „тъмен“. Обвивките Oscuro се постигат чрез по-кратък период на ферментация при по-ниска температура, за разлика от тази при Maduro. Те са по-тъмни, тъй като се берат от горните части на тютюневото растение, които получават изобилие от слънчева светлина. Тъй като тези листа са изложени повече време върху растението, те са по-дебели и по-тъмни на цвят. Процесът на ферментация води до по-сладък, по-богат вкус. San Andrés Oscuro са с пиперливи нотки на карамел, еспресо, какао и правят пурите плътни и наситени. My Father La Opulencia са силни и богати на аромати пури, притежаващи всички характеристики на San Andrés Oscuro .

My Father La Opulencia

Sumatra – индонезийският остров Суматра произвежда щедри реколти от тютюн. Най-известните тютюни за обвивки от Суматра всъщност се отглеждат в Еквадор от семена от Суматра. Сладките, флорални нотки на какао, трева, канела и пръст правят пурите с тези обвивки меки и идеални за пушене. Инфузираните Acid Kuba Maduro на Drew Estate са пури със Суматра обвиващ тютюн.

Drew Estate Acid Kuba Maduro

Sun Grown – отнася се до процеса на отглеждане, а не до конкретен регион или сорт семена. Обвивките Sun Grown се отглеждат под пряка слънчева светлина, без помощта на мрежа, за да ограничи светлината, която достига до растението, както се прави с Shade Grown. Листата на обвивката, изложени на пряка слънчева светлина, генерират естествените масла в тютюна, затова са по-наситени, по-дебели, по-лъскави и по-силни. Варират с цветове от кестеняво до тъмно кафяво. Характерни са нотки на индийско орехче, кедър и сладко кафе. Популярни пури са Rocky Patel Sun Grown Maduro, My Father Flor De Las Antillas, Perdomo 20th Anniversary Sun Grown, Liga Privada T52 и Undercrown Sungrown на Drew Estate.

Rocky Patel Sun Grown Maduro

USA Connecticut –  е начин за категоризиране на обвивки Connecticut Shade и Connecticut Broadleaf, които се отглеждат в САЩ (за разлика от тютюните със семена Connecticut, отглеждани в други страни, като Еквадор).

Сега след, като стигнахте до тук, най-вероятно ще можете по-добре да оцените любимата си пура и по-лесно да се ориентирате в избора на нова. Благодаря за четенето и не забравяйте разбирането идва с опита, бъдете любопитни и експериментирайте.

За достъп до този сайт трябва да имате навършени 18 години и да сте съгласен с политиката за обработка на лични данни

ПОЛИТИКА ЗА ОБРАБОТКА НА ЛИЧНИ ДАННИ

Уважаеми клиенти,

На 25.05.2018 г. влиза в сила Общият регламент относно защитата на личните данни (ОРЗД) в целия Европейски съюз. Следователно това важи и за нас като администратор на лични данни и за вас като потребител на услугите ни.
Служителите на ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД са регистрирани, като администратори на лични данни в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни и полагат дължимата грижа за защита на информацията, станала достояние по повод извършване на поръчка или ползване на Услугите.

В процеса на поръчка на извършваните от нас Услуги и/или подготовката за ползването на Услуги, предоставени от ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД, клиентите изрично потвърждават съгласието си да предоставят своите лични данни на ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД. Тези лични данни включват имена,  електронна поща, телефонен номер и адрес за доставка на стоки и услуги. ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД събират, обработват, използват и съхраняват предоставените им лични данни единствено за изпълнение на поръчката/услугата. Служителите на ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД събират, обработват, използват и съхраняват предоставените им лични данни единствено за изпълнение на поръчката/услугата.‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД  не разкрива лични данни на клиентите си пред трети лица.

Моля кликнете на линка по-долу, за да предоставите или да откажете да предоставите Вашето съгласие за обработване на лични данни.
В случай на отказ от Ваша страна, фирма "Корал Енерджи" ЕООД няма да може да Ви предостави продуктите и услугите си.

С уважение,
Екипът на ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД