10 неща, които всеки любител на пури трябва да знае 

Втора част

200 чифта ръце.

Твърди се, че двеста чифта ръце докосват пурата Ви преди тя да се озове във Вашия хумидор. Някои дори твърдят, че броят им е много по-голям. Достатъчно е да кажем, че всеки път, когато запалите пура, това се дължи на факта, че много хора с различни умения са се ангажирали да Ви предоставят най-добрия ръчно произведен продукт.

Всичко започва от семената. Подбора и отглеждането на културите. Растението тютюн започва развитието си като мъничко семенце, посадено в саксийка и поставено в парник.  Щом растенията достигнат няколко сантиметра височина се местят на полето, където ще се развиват. При достигане на зрялост, листата се берат на ръка, подреждат се и се сушат в хамбари до покафеняването им. Това са няколко дузини ръце, преди тютюнът още да е напуснал фермата.

Суровият тютюн е мек, несортиран и струпан на купчини – готов за ферментация. Когато узрее, купчините с тютюневи листа се разделят и се поставят в сушилни, изложени на естествен въздушен поток. После се преподреждат и сортират отново.

След няколко години, отлежалия тютюн се сортира за пореден път. Рехидратира се /овлажнява се/ в специални помещения с водна пара и се окачествява в зависимост от цвета си. Ето Ви още няколко дузини ръце.

Не бива да забравяме процеса по навиване на пурите и хората обучени да го правят с правилния, отлежал тютюн.

Хората, които навиват пури се наричат ТОРСЕДОРИ (TORCEDOR). Те взимат своя набор от листа на масата, където работят и създават пурите съгласно списъка от различни сортове тютюн, посочен им от мастер блендера или собственика на марката, групирайки и навивайки ги при всяка една отделна пура. На ръка! Комбинацията от тютюни се определя в точни пропорции всеки път, така че изживяването от пушенето на пура да е специално за Вас. Формула, която включва още и още чифтове ръце….

Готовите пури се сортират по цвят и се изпращат в помещенията за стареене /отлежаване/. Накрая им се поставят хартиени пръстени, опаковат се в кутии и се изпращат в магазините. Това е в общи линии основната технология по производство на пури. Разбира се има още много процедури по контрол на качеството, които на различните етапи от производството са задължителни и почти всички се извършват ръчно. Имайки предвид това – една ръчно свита пура представлява огромен човешки труд, изискващ да бъде пипната от ръката на експерт във всеки един стадий от създаването й.