АНАТОМИЯ НА РЪЧНО НАПРАВЕНАТА ПУРА

Какво са пурите? За всеки, който ги е опитвал, те носят различни усещания. Те са създадени, за да им се наслаждаваме, те са релаксация, те събуждат сетивата, те са символ на класа и стил. Има много пури, с различна форма, размер, цвят, аромати, сила и още много критерии, но всички те са с еднаква анатомия.

Различните части на пурата.

Пурата може да бъде разделена на три функционални части:

HEAD – Главата на пурата е затворената област в горния край на пурата, която докосва устните ви. Зоната, в която се извършва рязането преди да бъде запалена пурата.

BODY – Тялото е средната част.

FOOT – Кракът е долната част, където се осъществява запалването

Тези части на пурата са съставени от различни видове тютюн. Всеки от тях има свои собствени качества и характеристики. Вида на тютюна се определя от съвкупност от фактори. Първият е сорта на тютюневото растение или от какви семена е засят, вторият е къде е отгледано растението или в кой район на света. Следва от коя част на растението е набран, при какви условия е отгледан, колко време е отлежавал, какъв начин на ферментация е използван и съответно каква функция изпълнява в така направената пура.

Различните части на тютюневото растение.

Едно растение се състои от три типа листа, разположени в различни нива, като всяко ниво обуславя различни особености и специфични качества на тютюневите листа. Това са Воладо (Volado), Секо (Seko) и Лихеро (Ligero). Всяка една пура се нуждае от комбинация от тези три вида, а комбинацията и начина, по който е създадена, ще имат пряко влияние върху вкуса и пушенето на вашата пура. Познаването на тези три основни вида и техните характеристики значително ще подобри разбирането за пурите и как те се смесват.

Тютюн Воладо (Volado)

Първото ниво на тютюневото растение се състои от листата, намиращи се в долната част близо до основата. Те са с по-малко излагане на слънце от останалите листа, Volado или Libra de Pie са бедни на вкусове и аромати. Същевременно са много тънък и лек тютюн, който има отлични качества на горене, за разлика от другите. Затова, той се включва в сместа от тютюни, за да осигури равномерно и постоянно изгаряне при пушене. Често участъкът между Volado и Seco, се нарича Капоте (Capote). Това е испанската дума за свързващ тютюн и предлага балансиран лист с характеристиките и на двете нива. Volado са листата, който се отрязват първи при събирането.

Тютюн Секо (Seco)

Както може да се заключи от името, Seco е от втората зона, разположен в средната част на растението. За разлика от Volado, той е по-плътен и предлага мек вкус, богат на аромати. Освен Seco, понякога тази област се нарича Uno y Medio в зависимост от семената. Освен това Seco заема доста голяма площ и включва поредица от видове в себе си в зависимост от семената (сорта на тютюна): Centro Fino – фини листа с богата, но сдържана сила. Centro Ligero – не трябва да се бърка с Ligero, той съдържа по-голямата част от листата на Seco. Uno y Medio – първият слой Seco, който често съдържа листа Capote.

Тютюн Лихеро (Ligero)

Листата, събрани от върхът на тютюнево растение, са известни като Ligero. Изложени на най-много слънце, това е дебел и тежък тютюн с изключително мощен вкус и сила. За да се увеличи максимално ефикасността му, се оставя да презрее като последни листа, които трябва да се култивират. Тъй като предишните слоеве вече са събрани при резитбата, хранителните вещества бавно ще се концентрират в тези останали листа, за да осигурят пълноценен вкус. Самият Ligero се състои от няколко типа, които варират от вида на семената: Medio Tiempo – три или четири дебели, малки листа на самия връх, които са най-мощните. Рядко използван, основно може да бъде включен в някои от най-смелите и интензивни пури, но липсва финес за повечето ароматни смеси. Corona – най-горната част на Ligero под Medio Tiempo. Centro Gordo / Centro Alto – дебели и силни на аромати листа в основата на Ligero. Листата на Ligero, са доста плътни и дебели и не изгарят добре. Затова е важно те да се използват в комбинация в по-ниски порции, за да се осигури равномерно горене и уравновесена сила. Като цяло Ligero е по-малко ароматен от Seco, поради което и двата се използват заедно за хармонична комбинация. Докато Ligero предлага мощни вкусове и сила, Seco предлага примамливи аромати. Колкото повече включен Ligero има в пурата, толкова по-силна ще е тя.

Използването на видовете тютюн в пурата.

След като изяснихме разновидностите тютюн от различните части на растението, сега можем да обясним как се използват те в пурата. Различните видове тютюн в пурата, според функциите, които те изпълняват се разделят на следните три групи: обвиващ тютюнев лист (Wrapper), свързващ тютюн (Binder) и пълнеж тютюни (Filler). Всеки от компонентите на пурата е направен от различни видове тютюн. Въпреки, че се смесва комбинация от няколко вида тютюни, за да се създаде уникален ароматен профил, трябва да се обърне внимание как слоевете обикновено са подредени в пурата. 

Обвиващ лист (Wrapper)

Има различни мнения, че всички части на пурата са еднакво важни, но според нас обвиващия лист заслужава най-голямо внимание. Това е едновременно най-скъпото и изискано листо, използвано при направата на пура, и се предлага в различни цветове, сортове и произход. Обвивката на пурата е най-външният лист, който покрива пурата.  Това означава, че външният му вид е също толкова важен, колкото качествата и ароматите, които предлага. Атрактивната обвивка е тънък и нежен лист с малко видими жилки и гладка текстура. Поради това тютюнът Ligero не може да се използва, тъй като често е твърде дебел и груб. Затова обикновено се набавя от листата на Seco. След като тютюнът е избран, много внимателен процес на оценяване гарантира, че е без никакви дефекти и със съответния цвят. Често е желателно да е мазен и с блясък, което изключва използването на листата Volado. По време на процеса на отглеждане, избраните листа се обгрижват щателно при специални условия. Например, някои тютюни могат да се отглеждат под платна, подобни на марля, за да се предотврати да стане плътен от слънчевите лъчи.

Свързващ тютюн (Binder)

Тъй като обвивката е деликатна, тя не е достатъчно здрава, за да задържи съдържанието на пурата сама. Поради това често се избира по-груб лист, който да държи сигурно пълнежа. Това е свързващият тютюн, той има за функция да свързва съдържанието на пурата, като същевременно действа като подходяща повърхност за обвивката. Тютюнът Seco и Volado може да предложи качествата на свързващ тютюн, затова често използваните листа се доставят в раздела между тях. Листата са известни като Capote, като те се отличават с определени характеристики и на двата слоя. Това е средно тънък, но здрав тютюн, който съдържа малко масла и е беден на аромати и вкусове.  Въпреки това той предлага превъзходна консистенция лесна на изгаряне.

Пълнеж тютюни (Filler)

Пълнежа представлява по-голямата част от тютюна на пурата.  Добре блендираната селекция от тютюни е от съществено значение. Като цяло пурата се състои от множество различни тютюневи листа от различни слоеве, за да се постигне това. Най-силните листа на Ligero, често се събират в центъра на пълнежа, тъй като те най-бавно изгарят и увеличават интензитета. С добавянето на листа Seco, сместа се обогатява на аромати, а с Velado, се осигурява равномерно изгаряне.

Пурата може да се състои от два вида пълнеж. Това са „дълъг“ пълнеж (Long filler) и „къс“ пълнеж (Short Filler). Дължината на листата на пълнежа, често е показател за качеството на пурата. Като правило, за свиване на ръчно изработени пури се използва само Long filler тютюни. Междувременно по-евтините машинно произведени пури се състоят от Short Filler, които са малки парченца тютюн. Въпреки това има случаи да се използват по-къси листа, за да се запълнят неравномерните места в пурите. Това обаче е практика, която обикновено се избягва при повечето първокласни пури. И обратно, листата с по-ниско качество се нарязват на по-малки парчета, за да могат да се навиват от машина, като понякога се обработват с химикали, за да се коригира вкуса. Затова ръчно изработените пури са много по-високо качество.

Следва продължение: Cigar Wrapper – всичко за обвиващия лист на пурата.

За достъп до този сайт трябва да имате навършени 18 години и да сте съгласен с политиката за обработка на лични данни

ПОЛИТИКА ЗА ОБРАБОТКА НА ЛИЧНИ ДАННИ

Уважаеми клиенти,

На 25.05.2018 г. влиза в сила Общият регламент относно защитата на личните данни (ОРЗД) в целия Европейски съюз. Следователно това важи и за нас като администратор на лични данни и за вас като потребител на услугите ни.
Служителите на ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД са регистрирани, като администратори на лични данни в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни и полагат дължимата грижа за защита на информацията, станала достояние по повод извършване на поръчка или ползване на Услугите.

В процеса на поръчка на извършваните от нас Услуги и/или подготовката за ползването на Услуги, предоставени от ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД, клиентите изрично потвърждават съгласието си да предоставят своите лични данни на ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД. Тези лични данни включват имена,  електронна поща, телефонен номер и адрес за доставка на стоки и услуги. ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД събират, обработват, използват и съхраняват предоставените им лични данни единствено за изпълнение на поръчката/услугата. Служителите на ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД събират, обработват, използват и съхраняват предоставените им лични данни единствено за изпълнение на поръчката/услугата.‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД  не разкрива лични данни на клиентите си пред трети лица.

Моля кликнете на линка по-долу, за да предоставите или да откажете да предоставите Вашето съгласие за обработване на лични данни.
В случай на отказ от Ваша страна, фирма "Корал Енерджи" ЕООД няма да може да Ви предостави продуктите и услугите си.

С уважение,
Екипът на ‘Корал Енерджи‘‘ ЕООД