Втора част
Двеста чифта ръце.
Твърди се, че двеста чифта ръце докосват пурата Ви преди тя да се озове във Вашия хумидор. Някои дори твърдят, че броят им е много по-голям. Достатъчно е да кажем, че всеки път, когато запалите пура, това се дължи на факта, че много хора с различни умения са се ангажирали да Ви предоставят най-добрия ръчно произведен продукт.
Всичко започва от семената. Подбора и отглеждането на културите. Растението тютюн започва развитието си като мъничко семенце, посадено в саксийка и поставено в парник. Щом растенията достигнат няколко сантиметра височина се местят на полето, където ще се развиват. При достигане на зрялост, листата се берат на ръка, подреждат се и се сушат в хамбари до покафеняването им. Това са няколко дузини ръце, преди тютюнът още да е напуснал фермата.
Суровият тютюн е мек, несортиран и струпан на купчини – готов за ферментация. Когато узрее, купчините с тютюневи листа се разделят и се поставят в сушилни, изложени на естествен въздушен поток. После се преподреждат и сортират отново.
След няколко години, отлежалия тютюн се сортира за пореден път. Рехидратира се /овлажнява се/ в специални помещения с водна пара и се окачествява в зависимост от цвета си. Ето Ви още няколко дузини ръце.
Не бива да забравяме процеса по навиване на пурите и хората обучени да го правят с правилния, отлежал тютюн.
Хората, които навиват пури се наричат ТОРСЕДОРИ (TORCEDOR). Те взимат своя набор от листа на масата, където работят и създават пурите съгласно списъка от различни сортове тютюн, посочен им от мастер блендера или собственика на марката, групирайки и навивайки ги при всяка една отделна пура. На ръка! Комбинацията от тютюни се определя в точни пропорции всеки път, така че изживяването от пушенето на пура да е специално за Вас. Формула, която включва още и още чифтове ръце….
Готовите пури се сортират по цвят и се изпращат в помещенията за стареене /отлежаване/. Накрая им се поставят хартиени пръстени, опаковат се в кутии и се изпращат в магазините. Това е в общи линии основната технология по производство на пури. Разбира се има още много процедури по контрол на качеството, които на различните етапи от производството са задължителни и почти всички се извършват ръчно. Имайки предвид това – една ръчно свита пура представлява огромен човешки труд, изискващ да бъде пипната от ръката на експерт във всеки един етап от създаването й. Следва продължение.
Автор
Грегъри Мотола